Παρίσι και Ρώμη υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα

 

 

Η ρήξη στους κόλπους των μελών της ευρωζώνης για το εάν και πώς θα υποστηριχθεί η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, φαίνεται ότι οξύνεται σήμερα καθώς υπουργοί Εξωτερικών της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, μια ημέρα αφού η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέκλεισε την επιλογή αυτή.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και “η Ελλάδα θα είναι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην ημερήσια διάταξη, γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (η σύνοδος κορυφής) είναι εκεί για να επιλύει προβλήματα”, δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Χθες, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι δε χρειάζεται να συζητήσει η σύνοδος κορυφής τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας γιατί η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει έναν μηχανισμό βάσει του οποίου οι χώρες μέλη της ΕΕ θα παρέχουν διμερή δάνεια για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, παίρνοντας έτσι αποστάσεις από τη Γερμανία, η οποία αρνείται προς το παρόν να αναλάβει δέσμευση.

Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ’ αυτήν”, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Μπορούμε να έχουμε πρωτότυπες ιδέες που θα αποδώσουν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες).

Όμως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, οι οποίοι πρότειναν ένα πολύ θαρραλέο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για να μειώσουν το έλλειμμά τους”, πρόσθεσε ο Κουσνέρ.

“Θα ήταν καλύτερο εάν καταφέρναμε να μιλήσουμε γι’ αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής”, τόνισε ο γάλλος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα πληγούν από τις διαφορές των δυο πλευρών στο ζήτημα αυτό.

Και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα.

Έχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έμμεσα επέκρινε τη γερμανική στάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

 

iKypros