Ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο προτείνει μία θεραπεία κατά του εφηβικού εθισμού στο διαδίκτυο

Ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο προτείνει μία θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για τους εφήβους που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο, ένα φαινόμενο που μπορεί να διαταράξει “σημαντικά” τη ζωή των νέων, δήλωσε σήμερα το νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Capio Nightingale, στο κέντρο του Λονδίνου, δήλωσε ότι έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Young Person’s Technology Addiction” (Εθισμός των Νέων στην Τεχνολογία) έπειτα από πολλές απελπισμένες εκκλήσεις γονιών.

“Το να περνάνε το χρόνο τους χωρίς όρια στο διαδίκτυο, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα στη ζωή” των νέων, εξηγεί ο γιατρός Ρίτσαρντ Γκράχαμ, υπεύθυνος του προγράμματος θεραπείας.

Η θεραπεία “προσαρμόζεται ξεχωριστά σε κάθε έφηβο και ποικίλει ξεκινώντας από μία εντατική θεραπεία στην κλινική μέχρι ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες”. “Βασικός στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι κοινωνικές δραστηριότητες που δεν συνδέονται με το διαδίκτυο και να αναπτυχθούν στρατηγικές με τις οποίες οι έφηβοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο διαδίκτυο, όπως η παρενόχληση”, δηλώνει το νοσοκομείο.

Η θεραπεία έχει επίσης στόχο κατά τη διάρκεια των συνεδριών να αυξήσει την εμπιστοσύνη των εφήβων “στην πραγματική ζωή” και να τους βοηθήσει να “διαχειριστούν την ενέργεια και την διέγερση που ακολουθεί έπειτα από τις πολλές ώρες που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια”.

Πολλοί γονείς έχουν αναφέρει ότι τα παιδιά τους γίνονταν “τρελά από θυμό” όταν τους ζητούσαν να κλείσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάποιες φορές ήταν απαραίτητη η παρέμβαση της αστυνομίας, δήλωσε ο Γκράχαμ σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Evening Standard.

Σύμφωνα μάλιστα με μία άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι νεαροί Βρετανοί προτιμούν να καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να ζητήσουν βοήθεια για προσωπικά τους προβλήματα από το να στρέφονται στους γονείς ή τους φίλους τους.

Εννέα στους 10 από τους 1.000 ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 25 ετών δήλωσαν στην έρευνα που διενέργησε η εθνική δωρεάν γραμμή βοήθειας Get Connected ότι είχαν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να λύσουν ένα προσωπικό τους πρόβλημα.

Μόνο το ένα τρίτο δήλωσε ότι θα συζητούσαν ένα πρόβλημά τους με τη μητέρα τους, ενώ μόνο 1 στους 20 με τον πατέρα τους. Οι μισοί δήλωσαν ότι θα μιλούσαν σε έναν φίλο τους.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι μισοί από τους νεαρούς που αναζήτησαν λύση στο πρόβλημά τους στο διαδίκτυο δήλωσαν ότι οι πληροφορίες που βρήκαν τους ανησύχησαν περισσότερο.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ – Γαλλ. πρακτ. – Ρόιτερ)