Φάρμακα: καλύτερες οδηγίες για μεγαλύτερη αξιοπιστία

Καλύτερη πληροφόρηση με σαφέστερες οδηγίες στα φάρμακα

Τη βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και οδηγιών που εσωκλείονται στα φάρμακα, ενδεχομένως και με τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, συζήτησε το ΕΚ στις 4 Μαρτίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έγκριση του νέου κανονισμού για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σημείο εκκίνησης ήταν μια απλή διαπίστωση: πόσοι θυμούνται πραγματικά τις οδηγίες που τους δίνουν οι γιατροί τους;

Στόχος του κανονισμού είναι να αποκτήσουν οι ασθενείς –  καταναλωτές φαρμάκων καλύτερη, πιο σαφή, πιο ευανάγνωστη πληροφόρηση με βάση ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση η απαγόρευση κάθε διαφήμισης στους καταναλωτές, φαρμάκων που διατίθενται με ιατρική συνταγή. Στον κανονισμό διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι όποιες πληροφορίες θα πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω συγκεκριμένων διαύλων, όπως οι εξειδικευμένες εκδόσεις και συγκεκριμένες ιστοσελίδες και σε καμία περίπτωση μέσω, για παράδειγμα, της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

Καταθέτοντας στην ακρόαση της 5ης Μαρτίου, ο καθηγητής Theo Raynor του βρετανικού πανεπιστημίου του Leeds εξήγησε ότι μέχρι και οι μισοί ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις δεν ακολουθούν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για τη λήψη των φαρμάκων τους. Σημειώνοντας δε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται στο σπίτι χωρίς ιατρική επίβλεψη η καλή κατανόηση των οδηγιών είναι απαραίτητη.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Frank Ulrich Montgomery της διαρκούς ευρωπαϊκής Ιατρικής Επιτροπής, τα φυλλάδια που εσωκλείονται στα φάρμακα παρέχουν τεράστιο όγκο πληροφοριών που οι ασθενείς δυσκολεύονται να διαβάσουν. Μία λύση είναι έτσι να υπάρξουν αλλαγές που θα καταστήσουν τα φυλλάδια αυτά πιο ευανάγνωστα και στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, θα μπορούσαν οι πληροφορίες να δημοσιεύονται  και στο διαδίκτυο.

Ποιος παρέχει τις πληροφορίες;

Όμως ένα ερώτημα είναι ποιος θα παρέχει τις πληροφορίες αυτές; Γιατρός ο ίδιος, ο Mongomery έθεσε ένα απλό ερώτημα: αν πρέπει να εμπιστευόμαστε τη φαρμακοβιομηχανία, για να απαντήσει αρνητικά τονίζοντας ότι ο ιατρικός κόσμος έχει την απαίτηση να συμμετέχει ο ίδιος στη διαδικασία.

Απαντώντας, ο Paul Woods της ευρωπαϊκής ένωσης εξέφρασε τη θλίψη του για την έλλειψη εμπιστοσύνης που εξέφρασε ο Montgomery, όμως ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Antonio Fernando Correia de Campos συμφώνησε ότι οι πληροφορίες και οδηγίες που εσωκλείονται στα φάρμακα δεν μπορούν να προέρχονται αποκλειστικά από τη φαρμακοβιομηχανία. Αν ζητούμενο είναι η άριστη πληροφόρηση του ασθενούς, επεσήμανε, τότε απαιτείται η επεξεργασία των πληροφοριών και οδηγιών που συνοδεύουν τα φάρμακα από κάποια εθνική ή και διεθνή αρχή.

Και στο διαδίκτυο

Από την πλευρά του καταναλωτή φαρμάκων, η Roxanna Radulesku του πανευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών σημείωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 74% των ασθενών στην Ευρώπη θα ήθελαν να τους καθοδηγούν οι γιατροί τους στην αναζήτηση πρόσθετων πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Ωστόσο ο Woods υπενθύμισε ότι δεν είναι αξιόπιστες όλες οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος στο διαδίκτυο και, επιπλέον, ρώτησε γιατί να πρέπει να καταφύγει ο ασθενής σε αμερικανικές ιστοσελίδες, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί “ευρωπαϊκή λύση”.

Ο εισηγητής του ΕΚ για το θέμα, Σουηδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Christofer Fjellner, τόνισε από την πλευρά του ότι απαιτείται, πράγματι, μια καλύτερη πηγή πληροφοριών στο διαδίκτυο καθώς “πολλοί ασθενείς και ορισμένοι γιατροί αναζητούν εκεί πληροφορίες”, όμως το διαδίκτυο δεν είναι πάντα πηγή σωστής ενημέρωσης.

Η συνέχεια

Η ψηφοφορία για τον κανονισμό περί συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στην επιτροπή Περιβάλλοντος και τον Σεπτέμβριο στην ολομέλεια, στο πλαίσιο της έγκρισης του όλου νομοθετικού πακέτου για τα φαρμακευτικά προϊόντα που επίσης περιλαμβάνει την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων αλλά και την αντιμετώπιση των πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.