Η Ελλάδα στο πρόγραμμα Visa Waiver


Permanent residence cards, known as green  cards (file photo)

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν την Ελλάδα στον κατάλογο χωρών των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζονται άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, δηλαδή στο λεγόμενο πρόγραμμα VisaWaiver.

Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε τη Τρίτη ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με καίριας σημασίας προϋποθέσεις σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας. Στις εν λόγω προϋποθέσεις περιλαμβάνονται επίσης ενισχυμένη πολιτική αντιτρομοκρατίας, αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι και ασφαλή διαβατήρια. Τώρα όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ και να παραμένουν στη χώρα μέχρι και 90 μέρες χωρίς ειδική βίζα.

Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρρυ, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «αίρονται όλα τα εμπόδια για την συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα VisaWaiver. Αυτό σημαίνει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και εξυπνότερη ασφάλεια.Πρόκειται για θαυμάσια εξέλιξη για όλες τις οικογένειες σ’ολόκληρη τη χώρα των οποίων οι συγγενείς μπορούν τώρα να τους επισκέπτονται με μεγαλύτερη ευκολία», σημείωσε ο Γερουσιαστής Κέρρυ.