«Σικέ» διαγωνισμός για Boeing

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον πυροδοτεί αμερικανικός διαγωνισμός για την αγορά αεροσκαφών ανεφοδιασμού, από τον οποίο αποσύρθηκε αιφνιδίως η EADS καταγγέλλοντας μεροληπτική στάση υπέρ της ανταγωνίστριάς της Boeing

763 εκατ. ευρώ οι καθαρές ζημιές της EADS το 2009 σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Louis Gallois.

H ευρωπαϊκή αεροναυπηγική EADS, μητρική της Αirbus, είχε συμμαχήσει με τη Northrop Grumman για τη διεκδίκηση ενός συμβολαίου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ύψους 35 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες κέρδισαν το συμβόλαιο το Φεβρουάριο του 2008, ωστόσο αποφασίστηκε ακύρωση του αποτελέσματος και επανάληψη του διαγωνισμού ύστερα από ένσταση της αμερικανικής Boeing αλλά και εν μέσω έντονων αντιδράσεων από βουλευτές και γερουσιαστές του Κογκρέσου.

Χθες οι EADS και Northrop ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται τελικά από το διαγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν όροι, οι οποίοι ευνοούν σαφώς την Boeing, η οποία και κατασκευάζει μικρότερου μεγέθους αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία είναι πλέον η μόνη υποψήφια στο διαγωνισμό.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα «θορυβηθεί εξαιρετικά» εάν διαπιστώσει ότι οι όροι του διαγωνισμού διατυπώθηκαν κατά τρόπο, ώστε να εμποδιστεί ο ανταγωνισμός για το συμβόλαιο.

Την απογοήτευσή του για τις συνθήκες διεξαγωγής του διαγωνισμού του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας εξέφρασε και το Παρίσι. «Η Γαλλία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εμπλεκόμενους Ευρωπαίους εταίρους της, θα προχωρήσει στην εξέταση αυτής της νέας εξέλιξης και των πιθανών συνεπειών της» δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και πρόσθεσε:

«Διαπιστώνουμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το Πεντάγωνο στις 25 Φεβρουαρίου οδηγεί ντε φάκτο τις αμερικανικές αρχές σε ένα διάλογο με ένα μόνο προμηθευτή, σε βάρος της διαδικασίας του ανταγωνισμού».

Ζημίες για το 2009

Η απόσυρση από τον αμερικανικό διαγωνισμό δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος» για την EADS. Η εταιρεία εμφάνισε για το οικονομικό έτος του 2009 καθαρές ζημίες ύψους 763 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,57 δισ. ευρώ νωρίτερα.

Οι ζημίες προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 322 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικών κερδών 2,83 δισ. ευρώ το 2008. Τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 1,2% στα 42,8 δισ. ευρώ.

Η EADS αποδίδει τις ζημίες στις μεγάλες υπερβάσεις του προϋπολογισμού βασικών προγραμμάτων της Airbus, όπως αυτό της κατασκευής των μεταγωγικών αεροσκαφών Α400Μ αλλά και της κατασκευής του A380.

Η εταιρεία δεν σκοπεύει να διανείμει μέρισμα για την περυσινή χρήση, ενώ εκτιμά ότι τα φετινά της έσοδα θα παραμείνουν «σχεδόν αμετάβλητα».

naftemporiki