Σοβαρά υπόψη της έλαβε η Κομισιόν το “όχι” των Ισλανδών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σοβαρά υπόψη της το μαζικό «όχι» των Ισλανδών στην καταβολή 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις προς τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς πελάτες της τράπεζας Icesave που χρεοκόπησε το 2008, αλλά υποστηρίζει πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ εντάσσεται σε μία «ξεχωριστή διαδικασία», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας πήρε μέρος στο χθεσινό δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας πήρε μέρος στο χθεσινό δημοψήφισμα Ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις του αποτελέσματος στην υποψηφιότητα της χώρας για ένταξή της στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εκτίμησε πως οι διαδικασίες για την ένταξη και η ρύθμιση της υπόθεσης Icesave «αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες».Η Κομισιόν ήδη έχει δώσει την έγκρισή της (στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ιρλανδία) και τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι περίπου 230.000 ψηφοφόροι εκλήθησαν το Σάββατο να εκφράσουν τη γνώμη τους σε δημοψήφισμα για την αποπληρωμή έως το 2024 από την Ισλανδία των 3,9 δισ.ευρώ που χορηγήθηκαν από το Λονδίνο και τη Χάγη ως αποζημίωση των πολιτών τους από τη χρεωκοπία τον Οκτώβριο του 2008 της ισλανδικής τράπεζας Icesave.
Σύμφωνα με τα, σχεδόν τελικά, αποτελέσματα, οι Ισλανδοί απέρριψαν κατά 93% τη συμφωνία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυριότερη επίπτωση του «όχι» θα ήταν να καθυστερήσει η διάθεση των δανείων από το ΔΝΤ και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμποδίσει η άρνηση αυτή και την υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για ένταξη στην ΕΕ, προσφέροντας στο Λονδίνο και τη Χάγη κίνητρα για ν’ αντιταχθούν.

Η βρετανική αντίδραση

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως «παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής συμφωνίας» για την αμφιλεγόμενη διευθέτηση της υπόθεσης που σχετίζεται με την χρεωκοπία της ισλανδικής τράπεζας Icesave, έπειτα από την απόρριψη της συμφωνίας από τον Ισλανδικό λαό στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο έχει προτείνει στην Ισλανδία μία συναινετική λύση που θα προβλέπει το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων επί δύο χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων, του μέρους των 3,9 δισ. που κατέβαλαν Βρετανία και Ολλανδία στους υπηκόους τους, ως αποζημίωση για τη χρεωκοπία της Icesave.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισλανδίας, κύριος εμπνευστής και υποκινητής του δημοψηφίσματος χαιρέτισε σήμερα την «καθαρή» άρνηση των συμπατριωτών του και κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της διαφοράς.

«Έχουμε κάθε λόγο να συγχαρούμε τον ισλανδικό λαό. Το δημοψήφισμα πήγε πολύ καλά και το αποτέλεσμα είναι σαφές», τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα στο δίκτυο RUV ο πρόεδρος Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

 

Newstime NewsDesk