Ανακάλυψη γονιδίου σχετικού με το διαβήτη

 

Μια νέα ανακάλυψη στο χώρο της ιατρικής, από την ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill) και από την ομάδα του Πανεπιστημίου στης Καλιφόρνιας (UCSF) φέρνει ελπίδα πως ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια ιάσιμη ασθένεια. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, που θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη, δημοσιεύεται σήμερα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου, κάνοντας πολυετή έρευνα πάνω στο διαβήτη ανακάλυψε ένα γονίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των νησιδίων Λάγκερχανς (Langerhans), που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Όπως τόνισε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Πολυχρονάκος, “τα νησίδια του Λέγκερχανς στους διαβητικούς ή είναι κατεστραμμένα στον τύπου 1 διαβήτη ή δυσλειτουργούν στον τύπο 2 διαβήτη. Μια από τις κυριότερες προσπάθειες της έρευνας είναι η δημιουργία καινούριων νησιδίων τα οποία θα παράγουν ινσουλίνη. Η ομάδα μας βρίσκεται στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ανακάλυψε το γονίδιο RFX6 που είναι το σημαντικότερο για τη δημιουργία των νησιδίων”.

Όπως είπε ο δρ Πολυχρονάκος, η ομάδα του εντόπισε το μεταλλαγμένο γονίδιο σε νεογνικό διαβήτη, δηλαδή σε νεογέννητο που γεννήθηκε χωρίς τα νησίδια του Λέγκερχανς. Αυτή είναι η ανακάλυψη-κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη. “Τώρα, που έχουμε εντοπίσει το εν λόγω γονίδιο, μπορούμε να ελπίσουμε σε μελλοντικές δυνατότητες θεραπείας. Υπάρχει η προοπτική να πάρουμε ένα κομμάτι του παγκρέατος, να εισάγουμε το γονίδιο ή να το διεγείρουμε με κάποια θεραπεία ώστε να προκαλέσει τη δημιουργία των νησιδίων του Λέγκερχανς και να τα ξαναβάλουμε μέσα στο διαβητικό προκειμένου να παράγει κανονικά την ινσουλίνη”, αποκάλυψε ο δρ. Κώστας Πολυχρονάκος.

Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου έκανε την έρευνα σε νεογνά, ενώ η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκανε την ίδια έρευνα σε πειραματόζωα. Σύμφωνα με τον δρα Πολυχρονάκο, η θεραπεία μπορεί να προέλθει ακόμη και από φάρμακο, το οποίο θα προκαλεί το σχηματισμό καινούριων νησιδίων. Η έρευνα βρίσκεται στα σπάργανά της αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο. Η ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου ανήκει στο Εργαστήριο Ενδοκρινολογικής Γενετικής του Ινστιτούτου Έρευνας του Πανεπιστημίου Μαγκίλ. Η πρόσφατη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία Νεανικού Διαβήτη.

iKypros