Η Σόφια αρνείται κάθε συμμετοχή της σε συνομιλίες για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη

 

H Boυλγαρία ενημέρωσε επισήμως σήμερα τη Ρωσία ότι δεν μετείχε σε καμία επίσημη συζήτηση με σκοπό την βουλγαρική ένταξη στο αμερικανικό σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, ανακοινώθηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βουλγαρικό επίσημο έγγραφο για το ζήτημα αυτό απευθύνεται στη Ρωσία ως απάντηση σε αίτημα με το οποίο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να δοθούν εξηγήσεις και το οποίο επιδόθηκε επίσης στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο έγγραφο αυτό η Βουλγαρία “επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη αναφορά μέχρι τώρα με σκοπό την εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο βουλγαρικό έδαφος”.

“Με δεδομένο ότι η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα συνεχίζει να μετέχει απ ευθείας στην κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας περιλαμβανόμενου και αυτού που αφορά την αντιπυραυλική άμυνα” υπογραμμίζεται στο ντοκουμέντο του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου ο βούλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει σ αυτό.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντέδρασε πολύ έντονα την Κυριακή και απαίτησε εξηγήσεις από την Βουλγαρία για τη θέση αυτή.

iKypros