Σε εγκεφαλική πάθηση ωφείλεται η τάση για τα τυχερά παιχνίδια

Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το τμήμα του εγκεφάλου που δημιουργεί στον άνθρωπο το φόβο της απώλειας χρημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δύο ασθενείς που είχαν υποστεί βλάβη στα αμύγδαλα (περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στις φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις και πως ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ συμβάλλει στο πως ο άνθρωπος μαθαίνει να διαχωρίζει τα κακά από τα καλά πράγματα), και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανησυχούν λιγότερο για οικονομικές απώλειες, συγκριτικά με ομάδα φυσιολογικών ατόμων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) με επικεφαλής τον Δρ Μπενεντέττο Ντε Μαρτίνο εξηγούν ότι η σημαντική αυτή παρατήρηση θα μπορούσε να εξηγήσει τον τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις σε διάφορους τομείς από την πολιτική μέχρι και τα τυχερά παιχνίδια. «Η απώλεια της αποστροφής» περιγράφει την αποφυγή της επιλογής που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες, ακόμα και όταν συνοδεύεται από ίσα ή πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

«Φανταστείτε ότι παίζεται στο ‘Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος’. Έχετε απαντήσει σωστά στις ερώτηση των 500.000 ευρώ και σας μένει η τελευταία ερώτηση για το ένα εκατομμύριο ευρώ. Σας έχει μείνει η βοήθεια του ’50-50′, αλλά δε γνωρίζετε τη σωστή απάντηση. Αν επιλέξετε σωστά κερδίζετε ένα εκατομμύριο ευρώ, αν χάσετε κερδίζετε μόλις 32.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων, θα επέλεγε να μην απαντήσει στην τελευταία ερώτηση και να κερδίσει τα 500.000 ευρώ», εξηγεί ο Δρ Ντε Μαρτίνο. Με το παράδειγμα αυτό ο ερευνητής εξηγεί ακριβώς πως προέκυψε η ιδέα να μελετήσουν την περιοχή των αμυγδάλων και το ρόλο που παίζουν στην απώλεια της αποστροφής.

Οι δυο γυναίκες που εξετάστηκαν, έπασχαν από μια σπάνια πάθηση που προκαλούσε αλλοιώσεις στα αμύγδαλα, αλλά καμιά άλλη εγκεφαλική βλάβη. Οι αλλοιώσεις τις εμπόδιζαν να αντιληφθούν, αναγνωρίσουν ή αισθάνονται φόβο. Οι γυναίκες συγκρίθηκαν με έξι ιδίου προφίλ άτομα, που είχαν όμοια ηλικία, εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παίξουν διάφορα τυχερά παιχνίδια για να δουν οι ερευνητές αν η πιθανότητα της απώλειας χρημάτων επηρέαζε τη θέληση τους να τζογάρουν.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι η ομάδα ελέγχου σκόπευε να παίξει το τυχερό παιχνίδι μόνο αν υπήρχε η πιθανότητα κέρδους. Αλλά οι γυναίκες με βλάβες στα αμύγδαλα έπαιζαν ακόμη και όταν είχαν ελάχιστες πιθανότητες κέρδους και η μια έπαιξε ακόμη και όταν δεν υπήρχε πιθανότητα κέρδους. Τα πλήρως λειτουργικά αμύγδαλα κάνουν τον άνθρωπο πιο συνειδητοποιημένο ώστε να φοβάται την απώλεια χρήματος. «Ίσως τα αμύγδαλα ελέγχουν ένα πολύ γενικό βιολογικό μηχανισμό που αναστέλλει τις επικίνδυνες συμπεριφορές, όταν πρόκειται για πιθανόν αρνητικά αποτελέσματα, όπως η νομισματική απώλεια αποστροφής, που σχηματοποιεί τις καθημερινές οικονομικές μας αποφάσεις», εξηγεί ο Δρ Ντε Μαρτίνο.

Εξάλλου η απώλεια της αποστροφής έχει διαπιστωθεί σε πολλές καταστάσεις όπως οι οικονομικές αγορές, η πολιτική και στην συμπεριφορά των πιθήκων. Πιθανόν να πηγάζει από ένα βασικό εξελικτικό αμυντικό μηχανισμό.

iKypros foto rouleta