Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

 

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΧΘΕΣ. ΧΘΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΜΑΣ, ΘΑ ΕΠΙΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Τους  μήνες αυτούς αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο της η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος.

Τους μήνες αυτούς αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος. Τα όσα αντιπολιτευτικά λέγαμε τα τελευταία χρόνια ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα που ο καθένας μας βρήκε στον ανάλογο τομέα ευθύνης του. Σπατάλη, διαφθορά,  πελατειακή διασπάθηση του δημόσιου χρήματος, πολιτικές υπέρ των ισχυρών και ενάντια στο γενικό συμφέρον της χώρας, ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης λόγω κομματικών και αναξιοκρατικών παρεμβάσεων.

Υπάρχουν  ιστορικές ευθύνες  για τον κατήφορο αυτό. Οι υπαίτιοι να είναι πιο μετρημένοι και σοβαροί στα  λόγια τους. Να μην  προκαλούν τους Έλληνες.

1. Καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους. Να μην προκαλούν τους Έλληνες, που σήμερα στριμώχνονται γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνούν καλά στις πλάτες τους τόσα χρόνια.

2. Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα  η Ελλάδα και οι Έλληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και το Κράτος, σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού. Λεηλατούσαν μέχρι και το παρά πέντε. Χωρίς καμία ντροπή απέναντι στον Ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα να διασύρεται διεθνώς λόγω των επιλογών τους.

3. Ευθύνες έχουν και όσοι από ιδιοτέλεια ή μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτή τη διεφθαρμένη εξουσία ή μας εξίσωναν με μια καταστροφική κυβέρνηση, προσφέροντας κατά βάθος άλλοθι σε αυτή.

Απαιτούνται και προχωράμε  σε ριζικές αλλαγές. Παράλληλα όμως χρειάζεται να ξεφύγουμε και από την άμεση κρίση.

1. Οι αιτίες του κακού αντιμετωπίζονται με ριζικές αλλαγές. Σε πρακτικές, αντιλήψεις και θεσμούς. Με πολιτικές που αλλάζουν τα κακώς κείμενα. Με αλλαγές που εγγυώνται ένα κράτος δικαίου, την διαφάνεια, την σύγχρονη και νοικοκυρεμένη διοίκηση.

2. Για να μπορέσουμε όμως να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές με τρόπο ορθό και συστηματικό, χρειάζεται να ξεφύγουμε και από την άμεση κρίση. Παράλληλα με την δουλειά μας σε βάθος, είναι εξίσου σημαντικό να δοθεί στην Ελλάδα ανάσα ζωής, ώστε να μπορεί να έχει τον χρόνο και την δύναμη να ανορθώσει την οικονομία και τους θεσμούς της. Και αυτός είναι ο αγώνας μας τους τελευταίους μήνες. Να δοθεί η απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης στην χώρα μας, για να κάνουμε τα απαραίτητα και τις βαθιές τομές.

Η ΕΕ μας έδωσε στήριξη. Αλλά στη μάχη με τις αγορές υπήρξε άτολμη. Σε αυτή τη φάση κρίνεται και η  δική της αξιοπιστία.

1. Τους τελευταίους μήνες αυτής της κρίσης η ΕΕ έδωσε την πολιτική της στήριξη. Υπήρξε και θεσμική στήριξη του Προγράμματός μας. Όμως στην μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και την ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη. Υπήρξε πολυφωνία, διαφοροποιημένες δηλώσεις, εικασίες για την χώρα μας που δημιουργούσαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης. Υπήρξε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργάνων της Ένωσης.

2. Υπήρξε ακόμα και μια προσπάθεια αρκετοί στην Ε.Ε. να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα. Την ευθύνη της Ένωσης, της Επιτροπής ακόμα και της Eurostat, να είναι σε εγρήγορση αλλά και να επισημάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε. Κάτι που έβλεπε, κάτι που ήξερε, παρά την σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από την Νέα Δημοκρατία. Στην προηγούμενη κυβέρνηση έκαναν όλες τις χάρες, με κάθε επιείκια, με σκόντο, παρά τις συνεχείς δικές μας, και προσωπικά δικές μου παρατηρήσεις. Ίσως θεωρούσαν ότι ήταν απλώς αντιπολιτευτικές. Τελικά ήσαν οι πιο υπεύθυνες.

3. Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ευρωζώνη φαινόμενο γίναμε εν πολλοίς και πειραματόζωο σε μια μάχη μεταξύ Ευρώπης και διεθνών αγορών. Η απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας, να στηρίξει την Ευρωζώνη, είναι σημαντική. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου γίνεται κερδοσκοπεία συστηματική, όπου δημιουργείται πιστωτική ασφυξία ή ακόμα και υψηλότατο κόστος δανεισμού, η χώρα μας θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Όμως είμαστε μέλος της Ευρωζώνης. Και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Θα μπορούσε να μας πει, πηγαίνετε στο ΔΝΤ. Η χθεσινή ημέρα και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες ήταν μια σημαντική απόφαση για την ΕΕ.

Όσα πέρασε και εξακολουθεί  να περνά η χώρα μας είναι ένα  μεγάλο μάθημα ζωής για όλους μας. Ένα μάθημα για  το μέλλον, ώστε να μην  φτάσουμε ποτέ ξανά σ’ αυτό το σημείο. Και να μην ασκηθεί ποτέ ξανά τόσο ανεύθυνη, αδιαφανής και φαύλη εξουσία, διοίκηση και διακυβέρνηση στην πατρίδα μας. Δεν θα επιτρέψω να θέσουμε σε κίνδυνο τους καρπούς αυτής της τεράστιας προσπάθειας.

1. Η δική μας μάχη δεν τέλειωσε χθες. Χθες, άρχισε. Είναι η μάχη για την αξιοπιστία μας. Για την προστασία των ασθενέστερων και της ελληνικής οικογένειας. Για μια οικονομία που θα δώσει προοπτική στην νέα γενιά της χώρας. Για την πράσινη ανάπτυξη. Για τον αγρότη. Για ένα κοινωνικό σύστημα που θα προστατεύει αντί να εκμεταλλεύεται τις ανάγκες για υγεία, παιδεία και πρόνοια. Δίνουμε την μάχη για να μπορεί να ορθοποδήσει η Ελλάδα

2. Το πατριωτικό μας καθήκον σήμερα είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα του οίκου μας. Ότι αξίζουμε και την εμπιστοσύνη και την πίστη που έδειξαν σε μας. 4 μήνες τώρα έχουμε καταβάλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία. Δίνουμε όλοι μαζί και πρώτος εγώ, μια σκληρή μάχη. Η μάχη είναι καθημερινή και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

3. Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια τους εταίρους, τη διεθνή κοινότητα, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο και γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά. Είμαι βέβαιος ότι, αν συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε, θα τα καταφέρουμε. Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ, όλοι θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω μας και θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή. Από εμάς, όμως, εξαρτάται αν θα τα καταφέρουμε.

4. Κάνουμε σε ελάχιστους μήνες όσα δεν έγιναν επί χρόνια και δεκαετίες. Και αυτή τη στιγμή, σήμερα, εδώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητούμε 6 νομοσχέδια που αφορούν μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της χώρας: τη διαφάνεια, την οικονομία και την ανάπτυξη. Νομοσχέδια, που σηματοδοτούν πολύ σημαντικές αλλαγές, για όλο το φάσμα της δημόσια ζωής, των θεσμών, της οικονομίας και της ανάπτυξης. Ζητώ, λοιπόν, από όλους, συστηματική και επίπονη δουλειά.

5. Κάνουμε μια εθνική προσπάθεια. Μαζί με τους πολίτες, που είναι οι πρώτοι που στηρίζουν την αλλαγή πορείας στη χώρα. Θα τα καταφέρουμε. Μαζί με τους πολίτες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ούτε συντεχνιακά συμφέροντα που μας κράτησαν δεκαετίες πίσω, ούτε εξωθεσμικά κέντρα, ούτε παθογένειες που πολλοί εσφαλμένα εξακολουθούν να ονομάζουν «πολιτικό κόστος», που δεν είναι όμως τίποτε άλλο από την ατολμία να ξεβολευτούμε, να φύγουμε μπροστά και να ανοίξουμε ένα νέο και αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας.

Στη μάχη αυτή, δίνουμε  όλοι μας – και πρώτη η κυβέρνηση- τον καλύτερο εαυτό μας. Και άλλη επιλογή από αυτή δεν υπάρχει. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.