Περίπου οι μισοί από τους άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του προστάτη, καθώς, με την αύξηση της ηλικίας των ανδρών, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν τρεις διαταραχές που συχνά προσβάλλουν τον αδένα του προστάτη: η καλοήθης υπερπλασία, ο καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές του αδένα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας Παθήσεων του Προστάτη (ΚΕΠΠ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη προσβάλλει περίπου τον ένα στους δύο άνδρες άνω των 50 ετών. Στη συνέχεια, περίπου ένας στους δέκα θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, ενώ οι φλεγμονές του προστάτη (π.χ. προστατίτιδα), είναι επίσης συχνές και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης των παθήσεων αυτών, μόνον ένας στους εφτά γνωρίζει πού βρίσκεται ο προστάτης, και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τα συμπτώματα και την ανάγκη προληπτικού ελέγχου. Το ΚΕΠΠ δίνει έμφαση στην ενημέρωση των ανδρών αλλά και των γυναικών – συντρόφων τους για τα συμπτώματα των παθήσεων του προστάτη.
Άλλωστε, τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής και θεραπείας θεωρούνται σημαντικά, καθώς οι παθήσεις του προστάτη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την έρευνα και την πληροφόρηση. Επίσης για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων λειτουργεί ανώνυμη γραμμή επικοινωνίας: 2310 99 90 99 (εργάσιμες ημέρες, 09.00- 17.00)
Η καλοήθης υπερπλασία
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες και όπως αναφέρουν στοιχεία του ΚΕΠΠ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανδρών με συμπτώματά της θα αυξηθεί κατά περίπου 45% τα επόμενα 10 χρόνια. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά, ωστόσο, αναγνωρίζεται ο ρόλος των ανδρικών ορμονών στην εμφάνισή της. Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερπλασία οδηγεί στον καρκίνο του προστάτη.
Ωστόσο, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό (κύστη, ουρήθρα), μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή, διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη, διουρηθρική τομή του αυχένα του προστάτη, ανοιχτή προστατεκτομή – διουρηθρική προστατεκτομή με laser – ή διουρηθρική θεραπεία του προστάτη με μικροκύματα – υπερθερμία. Το πλεονέκτημα της διουρηθρικής θεραπείας με μικροκύματα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί στα εξωτερικά ιατρεία ή σε εξασθενημένους ασθενείς που πάσχουν από άλλα προβλήματα υγείας.
Ο καρκίνος
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα στον άντρα. Εμφανίζεται πολύ συχνά και σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ, περίπου ένας στους δέκα άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, ευθύνεται έως και για το 9% όλων των θανάτων από καρκίνο, στον άνδρα.
Σήμερα, οι έρευνες δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι.
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία και σε γενικές γραμμές η πρόβλεψη είναι καλή, όταν όμως εντοπιστεί έγκαιρα. Λόγω του ότι αναπτύσσεται πολύ αργά και παίρνει χρόνια για να εξαπλωθεί, ενδέχεται να μην χρειαστεί η άμεση και επιθετική θεραπεία όταν πρόκειται για ηλικιωμένους άνδρες.
Η ολική αφαίρεση του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η καλύτερη γνώση των σημείων που σχετίζονται με τη λειτουργία της στύσης και τον έλεγχο της ούρησης έχουν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας και ακράτειας. Η εγχείριση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών.
Η προστατίτιδα
Η προστατίτιδα είναι η χρόνια ή η οξεία φλεγμονή του προστάτη και μπορεί να δημιουργηθεί από κάποια μόλυνση. Χαρακτηρίζεται από την ξαφνική εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων, ενώ στη χρόνια προστατίτιδα τα συμπτώματα είναι επίμονα και μικρής έντασης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΠ η πιθανότητα εμφάνισης οξείας προστατίτιδας είναι υψηλότερη σε νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις.
Αν η οξεία προστατίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει απόστημα στον προστάτη. Η αιτία είναι άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Το 5% των περιπτώσεων προέρχεται από βακτηριακή μόλυνση, η οποία, συνήθως, περνά μέσα από την ουρήθρα και φτάνει τελικά στον προστάτη. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή. Πάντως, σπάνια, η οξεία προστατίτιδα οδηγεί σε χρόνια προστατίτιδα.
Στην οξεία προστατίτιδα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και χορήγηση αντιβιοτικών, είτε ενδοφλεβίως, είτε από το στόμα, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ για τη μείωση του πόνου και του πυρετού χορηγούνται αναλγητικά. Αν έχει δημιουργηθεί απόστημα, ίσως χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί το πυώδες υγρό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ