Αναμνήσεις από το παρελθόν;
Για πολλές γυναίκες λίγα πράγματα έχουν αλλάξει
©BELGA/akg-images/Van Parys Media
Διακρίσεις, πράξεις βίας, μισθολογική υποβάθμιση… Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ακρόαση την προηγούμενη εβδομάδα και συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα στην ολομέλεια, στρέφει το βλέμμα του στην ισότητα των φύλων, ένα θέμα προτεραιότητας και για την ισπανική προεδρία της ΕΕ. “Άνδρες και γυναίκες έχουν τα πάντα να κερδίσουν από μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα και διακρίσεις”, όπως το θέτει στην έκθεσή του ο εισηγητής, Βέλγος Σοσιαλιστής Marc Tarabella.
“Η ισότητα είναι η καρδιά της προόδου”
Τα κύρια σημεία της έκθεσης του Marc Tarabella που θα συζητηθεί τη Δευτέρα από την ολομέλεια, στο Στρασβούργο, ετέθησαν ήδη στην ακρόαση που οργάνωσε στις 28 Ιανουαρίου η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, με στόχο να δρομολογηθεί μια πραγματικά νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων. Όπως το είχε θέσει στην ακρόαση εκείνη η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Ilda Figueiredo, “η ισότητα είναι η καρδιά της προόδου”.
Τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώνεται η έκθεση είναι η βία κατά των γυναικών, τα στερεότυπα, η μισθολογική διαφορά ανδρών-γυναικών και οι συνέπειες της κρίσης για τη θέση της γυναίκας.
Σύμφωνα με την έκθεση, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει “Ευρωπαϊκή Ημέρα εναντίον της βίας κατά των γυναικών”, το 20%-25% των γυναικών υφίσταται σωματική βία και περισσότερο από το 10% σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Όπως σημείωσε στην ακρόαση η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Marije Cornelissen, “η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις γυναίκες πάσχει από πλούτο λόγων αλλά πενία έργων”.
Άδεια μητρότητας – Άδεια πατρότητας
“Καλό θα ήταν να αρχίσει να εξισώνεται η γονική άδεια ανδρών και γυναικών. Δεκαετίες τώρα ζητάμε από τους άνδρες να αναλάβουν και δουλειές του σπιτιού. Ας το θέσουμε τώρα υπό τη μορφή νομοθεσίας” σημείωσε στην ακρόαση η Marisa Soleto του ισπανικού ιδρύματος Fundación Mujeres. Έτσι και η έκθεση ζητεί εκστρατείες ενημέρωσης για την καταπολέμηση των στερεότυπων “ώστε να μην προξενεί σε κανέναν έκπληξη η θέα μιας γυναίκας που οδηγεί λεωφορείο ή ενός άνδρα που πλένει τα ρούχα” και στηρίζει την εισαγωγή γονικής άδειας ειδικά για τους άνδρες.
Μισθολογική ανισότητα
Σύμφωνα με την έκθεση, για την ίδια εργασία οι γυναίκες αμείβονται 14% – 17% λιγότερο από τους άνδρες οι οποίοι εξακολουθούν να πλειοψηφούν στις θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις και την πολιτική παρ’ ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 60% των πτυχιούχων πανεπιστημίου στην Ευρώπη. Καλεί έτσι η έκθεση τα κράτη μέλη να προωθήσουν την αρχή της “ίσης αμοιβής για ίση εργασία”, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στην προσωρινή απασχόληση και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και, συνήθως, “παραμένουν χαμηλόμισθες”.
Κρίση και γυναίκες
Η οικονομική κρίση έχει “συγκεκριμένες επιπτώσεις για τις γυναίκες στην επαγγελματική και προσωπική ζωή” των γυναικών σημειώνει η έκθεση, αλλά ταυτόχρονα “προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες καθώς οι κυβερνήσεις και η ΕΕ οφείλουν τώρα να επανεξετάσουν εκ βάθρων την προσέγγισή τους”. Στην ακρόαση της περασμένης εβδομάδας μάλιστα, αρκετοί ομιλητές σημείωσαν ότι εν μέρει η κρίση οφείλεται από τις ανισότητες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.