Αυστραλιανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο (HGF) που σχετίζεται με την υπερμετρωπία, μια εξέλιξη που, όπως είπαν, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας θεραπείας αποκατάστασης του προβλήματος με φάρμακα πια και όχι με γυαλιά.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου Ερευνών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης υπό τον καθηγητή Πολ Μπερντ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο βελτιώνει την κατανόηση των επιστημόνων για τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην όραση. Σήμερα, οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες για την υπερμετρωπία είναι τα κατάλληλα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η επέμβαση με λέιζερ.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA 551 Αυστραλών για να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την υπερμετρωπία, μια πάθηση που δεν είναι ακόμα γνωστή η αιτιολογία της και η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν καλά μακριά αλλά όχι κοντά (π.χ. διάβασμα). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υπερμετρωπία οφείλεται μάλλον σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Το γονίδιο HGF είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε ότι σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διαταραχή της όρασης, η οποία εμφανίζει αύξηση διεθνώς.