Η Στέλλα Κοκόλη αναδείχθηκε Ελληνίδα εκπαιδευτικός της χρονιάς στη Νέα Υόρκη

 


«Υπάρχουν τόσοι άξιοι συνάδελφοι, δεν πειράζει, αφήστε με εμένα…», είπε αιφνιδιασμένη, αλλά και συγκινημένη όταν πληροφορήθηκε το νέο από την ομογενειακή εφημερίδα. Σε σχετικό ερώτημα του «Ε.Κ.», η κ. Κοκόλη τόνισε ότι προτεραιότητες γι’ αυτήν είναι η διατήρηση και μετάδοση της ελληνικής γλώσσας στις νεότερες γενιές των ομογενών και η προσπάθεια για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι επιτελούν ύψιστη εθνική αποστολή και αποτελούν φωτοδότες του έθνους μας. Για την ίδια η Ελληνική Παιδεία σημαίνει ένας αγώνας, που πρέπει να γίνεται από όλους τους Έλληνες για να διατηρηθούν η ελληνική γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα.

«Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια και ένα ‘πιστεύω’ στον κάθε Έλληνα, ότι δεν υπάρχει άλλη γλώσσα σαν την ελληνική», τονίζει η κα Κοκόλη. «Σπούδασα για πολλά χρόνια και στην Ελλάδα και στο Παρίσι και εδώ στην Αμερική. Οι μορφωμένοι άνθρωποι εκτιμούν την ελληνική γλώσσα. Εμείς οι Έλληνες δεν προσπαθούμε όσο πρέπει για να τη διατηρήσουμε. Θα μπορούσαν κι αυτοί που έχουν τα χρήματα, να προσφέρουν, να ανοιχτούν Έδρες σε ανώτατες σχολές, να γίνει προβολή της ελληνικής γλώσσας, μέσω εφημερίδων, μέσω πανεπιστημίων, με διαλέξεις υψηλού επιπέδου, με γεύματα. Χρειάζεται καμπάνια υπέρ της ελληνικής γλώσσας».

Ιδιαίτερες προσπάθειες κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει η κ. Κοκόλη για την υποστήριξη των θεμάτων που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς της Ομογένειας. Σχετικά με το ρόλο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, η ίδρυση της οποίας ήταν δική της πρωτοβουλία, τονίζει ότι δημιουργήθηκε για να συσπειρώσει τους δασκάλους και να συντονίσει αυτή την προσπάθεια, βρήκε δε ανταπόκριση και υποστήριξη, αλλά συνάντησε και αντιστάσεις και έτυχε λασπολογίας. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων εκπαιδευτικών, είπε ότι ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, τους έκανε γνωστό πίνακα με τα ονόματα ομογενών ιατρών της ευρύτερης περιοχής Νέας Υόρκης που προσφέρονται για δωρεάν εξετάσεις.

Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε, επίσης, σε συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τη μετεκπαίδευση ομογενών δασκάλων χάρις στο πρόγραμμα Φούλμπράιτ. Ιδιαίτερες προσπάθειες έκανε και κάνει η κ. Κοκόλη για την επέκταση σε πέντε χρόνια της βίζας J1 που δίνεται από τις ΗΠΑ για τους αποσπασμένους δασκάλους. Το θέμα συζήτησε και με την φιλέλληνα ομοσπονδιακή βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι. Το πάθος της κ. Κοκόλη για την ελληνική γλώσσα και τις ελληνικές ρίζες, είναι δεδομένο. «Η μεγαλύτερη ευθύνη που θα μπορούσε να έχει ένας Έλληνας στους ώμους του, είναι η διαιώνιση της άριστης καταγωγής του», τόνισε στον «Εθνικό Κήρυκα».

• Λίγα λόγια για την Στέλλα Κοκόλη

Η κ. Κοκόλη κατάγεται από την Άνδρο. Μετά τις σπουδές της στην Ακαδημία και στην Πάντειο της Αθήνας, συνέχισε στο Παρίσι στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Το 1966 ήλθε στην Αμερική, όπου φοίτησε στο Χάντερ Κόλετζ και από εκεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εργάστηκε για κοινοτικά ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης, Νέας Ιερσέης και Κονέκτικατ, διετέλεσε υποδιευθύντρια σε αμερικανικό δημόσιο σχολείο του Φορτ Λι της Νέας Ιερσέης, ενώ πρόσφερε τις υπηρεσίες της και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε θέματα Παιδείας και πολιτιστικά και υπήρξε και στέλεχος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής. Τα τελευταία χρόνια διετέλεσε διευθύντρια του ιδιωτικού σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν, ενώ δίδαξε και σε διάφορα δημόσια αμερικανικά σχολεία της περιοχής.

Η κ. Κοκόλη είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέου πρότυπου σχολείου στο Μπρούκλιν. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τις δραστηριότητές της ως επικεφαλής των οργανώσεων των εκπαιδευτικών, βρίσκει την ευκαιρία και συγγράφει δύο βιβλία, σχετικά με τη ζωή της στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και σκέψεις της και γεγονότα στο χώρο της ευρύτερης Παιδείας. Η κ. Κοκόλη, είχε παντρευτεί τον αείμνηστο ιατρό της Νέας Υόρκης, Παναγιώτη Κοκόλη, γνωστό όχι μόνο ως εξαίρετο επιστήμονα, αλλά και ως φιλάνθρωπο. Έχει δύο παιδιά, τον επεμβατικό χειρουργό, Σπύρο Κοκόλη και τον καρδιολόγο Ροδομάνθη Κοκόλη.

Νίκος Αγγελίδης

ape-mpe