Νέα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία των ασθενών με αρτηριακή και φλεβική θρόμβωση, η οποία έχει ως συνέπεια τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Καθημερινά στην Ελλάδα καταγράφονται εξήντα πέντε εμφράγματα και από τους 17.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο που σημειώνονται ετησίως, οι 6.000 οφείλονται σε εμφράγματα.
“Το 25-30% των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πεθαίνουν πολύ νωρίς, πριν ακόμη από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ οι άρρωστοι που αντιμετωπίζονται στην Καρδιολογική Κλινική με τις σύγχρονες μεθόδους και ιδιαίτερα με έγκαιρη αγγειοπλαστική (διάνοιξη με μπαλονάκι) έχουν γενικά πολύ καλή πορεία”, αναφέρει ο καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΔΠΘ, Σταύρος Κωνσταντινίδης, με αφορμή το 1ο Ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα πραγματοποιηθεί 5 – 6 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιθρομβωτική θεραπεία που σημάδεψαν το περασμένο έτος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ