Το Ευρ. Κοιν. θα ζητήσει την αναστολή συμφωνίας για πρόσβαση των ΗΠΑ στα τραπεζικά δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών

 

Gerzi mpouzek

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει την αναστολή συμφωνίας που θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο στα τραπεζικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γέρζι Μπούζεκ.
Ο ίδιος διευκρίνισε σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ότι επιφορτίστηκε από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συγγραφή επιστολής προς το ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ για να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή όπως προβλέπεται από την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου οι Ευρωβουλευτές να μπορέσουν να αποφασίσουν γι’αυτήν σε συζήτηση που προγραμμάτισαν να έχουν στις 10 Φεβρουαρίου.

“Αναμένω από το (ευρωπαϊκό) συμβούλιο να δώσει συνέχεια στο αίτημά μας”, προσέθεσε ο Μπούζεκ.

Η αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία επιτρέπει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει για προσωρινή περίοδο, από το Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο, όπως έκανε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, να έχει πρόσβαση στις τραπεζικές πληροφορίες που διαχειρίζεται η Swift, ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται κοντά στις Βρυξέλλες.
Αυτή παρακολουθεί τη ροή χρήματος σε σχεδόν 8.000 τράπεζες στον κόσμο.
Σε συζήτηση που είχαν χθες, Τετάρτη, οι Ευρωβουλευτές ενέτειναν τις επικρίσεις τους για το κείμενο αυτό, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους, σύμφωνα με τους ίδιους, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Οι Ευρωβουλευτές τάχθηκαν και για άλλον έναν λόγο κατά του κειμένου αυτού: υιοθετήθηκε από τους ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών στα τέλη Νοεμβρίου χωρίς προηγούμενη συζήτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν προγραμματίσει για τις 10 Φεβρουαρίου συζήτηση της ολομέλειας για το θέμα. “Είμαι βέβαιος ότι το κοινοβούλιο θα πει ‘όχι'”, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς

iKypros