Δεν πιστεύουμε να πετάχτηκαν στη χωματερή…. Πρώτον γιατί αυτά στοίχησαν κάποια χρήματα και δεύτερον θα μπορούσαν να τα διατηρήσουν για του χρόνου. Αυτά απο κάποιον που αγαπά τον καλλωπισμό της πόλης και οχι μόνο.
Ιστορία του φυτού:
Το φυτό Αλεξανδρινό, το ανακάλυψε στην ζούγκλα του Μεξικού το 1804 ο φυσιοδίφης Αλεξάντερ και για αυτό πήρε το ονομά του. Το Αλεξανδρινό έχει πάρει και την επιστημονική ονομασία πουασέντια, απο το όνομα του πρεσβευτή (Poinsettias) της Αμερικής στο Μεξικό, ο όποίος και το έφερε στην Αμερική, και κατόπιν έφτασε στην Ευρώπη.
Είναι λίγο περίεργο αλλά αληθινό, στην Αμερικη, η δωδέκατη Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Μέρα της Ποϊνσέτιας» και γιορτάζεται αντίστοιχα όπως η «Μέρα του Αγ. Βαλεντίνου».
Λίγα λόγια για την διατήρηση του φυτού:
Θερμοκρασία. Η ποϊνσέτια χρειάζεται καλοφωτισμένη θέση για να αναπτυχθεί σωστά. Όμως την εποχή της έντονης
ανάπτυξης του φυτού πρέπει να προφυλάσσεται από τον ήλιο. Συγκεκριμένα, η περίοδος αυτή παρατηρείται ακριβώς πριν από την εποχή ανθοφορίας. Το αλεξανδρινό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του έχει ανάγκη μια μέση θερμοκρασία της τάξεως των 16 οC, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να αντέξει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Πότισμα- Λίπανση .Η ποϊνσέτια χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και ανθοφορίας της. Γενικά πρέπει να διατηρείται συνεχώς υγρό το χώμα. Πρέπει να προσέξετε όμως τη συχνότητα των ποτισμάτων μετά την ανθοφορία γιατί εκείνη την εποχή το φυτό δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η αύξηση της συχνότητας των ποτισμάτων πραγματοποιείται πάλι μετά τα μέσα περίπου του καλοκαιριού.
Η λίπανση είναι απαραίτητη για την υγεία του φυτού. Η ποϊνσέτια έχει ιδιαίτερη ανάγκη για θρεπτικά στοιχεία κατά την εποχή της ανάπτυξης και ανθοφορίας της. Προτεινόμενο λίπασμα είναι το «ΥΓΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ XL» της εταιρίας ΒΙΟΦΥΤ. Η χρήση του πρέπει να είναι τακτική περίπου κάθε 12-14 ημέρες.
Προβλήματα • Τα φύλλα του φυτού κιτρινίζουν, συστρέφονται και μετά πέφτουν: η κατάσταση αυτή οφείλεται στην υπερβολική ζέστη ή στο ανεπαρκές πότισμα είτε στην έλλειψη φωτισμού. Επομένως, μεταφέρετει το φυτό σας σε τέτοια θέση έτσι ώστε να ευνοούνται οι κατάλληλες συνθήκες ενώ επιπλέον αυξήστε τη συχνότητα των ποτισμάτων. • Το φυτό είναι αδύναμο και ασθενικό: οφείλεται στα ρεύματα αέρα γι’ αυτό και πρέπει να μεταφέρετε το φυτό σας σε κάποιο άλλο χώρο.