Ανακαλύφθηκαν γονίδια που ρυθμίζουν τον κτύπο της καρδιάς

 

Τρεις μεγάλες ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες από την Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν πάνω από δέκα γονίδια, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του κτύπου της καρδιάς, μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε πιο “έξυπνα” φάρμακα για τις καρδιοπάθειες.

Οι τρεις ερευνητικές ομάδες, εργαζόμενες αυτόνομα η μια από την άλλη, βρήκαν τα γονίδια, αφού σύγκριναν το DNA δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ευρωπαϊκής και ινδικής καταγωγής. Οι μελέτες είχαν αντίστοιχα ως επικεφαλής ερευνητές από την εταιρία deCODE Genetics με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το βρετανικό πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου (μεταξύ των οποίων ο γνωστός γιατρός Μαγκντί Γιακούμπ) και το γερμανικό πανεπιστήμιο του Μονάχου και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Genetics, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα γονίδια που ανακαλύφθηκαν, ελέγχουν τους ηλεκτρικούς παλμούς που καθοδηγούν τους μυς της καρδιακής αντλίας. Τα ηλεκτρικά σήματα μεταδίδονται, μέσω εξειδικευμένων πρωτεϊνών, στα μυικά κύτταρα. Οι άνθρωποι που διαθέτουν διαφορετικές παραλλαγές των γονιδίων αυτών μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο ή, αντίθετα, μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες και άλλα προβλήματα. Οι καρδιοπάθειες προκαλούν περίπου επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, οι μισοί εκ των οποίων συνδέονται με την απότομη αλλαγή στο ρυθμό που κτυπά η καρδιά.

iKypros