Πούτιν: Η αντιπυραυλική άμυνα παρεμποδίζει συμφωνία για στρατηγικά όπλα

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το Αμερικανικό σχέδιο για αντιπυραυλικό αμυντικό πρόγραμμα στην Ευρώπη αποτελεί το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες Ουάσιγκτον-Μόσχας για την σύμπηξη νέας συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών.

Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι το προγραμματιζόμενο σύστημα θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων γιατί η Ρωσία δεν διαθέτει ανάλογο σχέδιο.  Μια Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα δημιουργήσει «ομπρέλα», όπως είπε, κάνοντας τις ΗΠΑ να αισθάνονται ασφαλής να κάνουν ότι θέλουν. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να αναπτύξει επιθετικά όπλα για να διατηρήσει την ισορροπία.

Η Ουάσιγκτον εκφράζει διαφωνία με τον ισχυρισμό Πούτιν ότι η αντιπυραυλική άμυνα σχετίζεται με τα επιθετικά όπλα.  Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι η νέα Συνθήκη Ελέγχου των Εξοπλισμών θα αφορά μόνο στρατηγικά οπλοστάσια.  Ο κ. Κέλλυ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συνομιλήσουν με την Ρωσία για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά σε άλλο γύρο επαφών.