Αφαίρεση της επιγραφής του Αουσβιτς:

Οι πέντε δράστες της κλοπής της επιγραφής “Arbeit macht frei” από την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς-Μπίρκεναου είναι κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου και δεν ανήκουν σε καμία νεοναζιστική οργάνωση, ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία.

“Βάσει των πληροφοριών που διαθέτουμε, κανένας από τους πέντε δεν ανήκει σε νεοναζιστική οργάνωση και δεν ασπάζεται τέτοιες ιδέες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας της Κρακοβίας Αντρέι Ρόκιτα.

“Πρόκειται για κοινούς κακοποιούς, που έχουν καταδικασθεί κατά το παρελθόν άλλος για κλοπή, άλλος για επίθεση”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι πέντε να έδρασαν κατά παραγγελία κάποιου νεοναζί συλλέκτη.

Η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε τη νύκτα την ανεύρεση της επιγραφής και τη σύλληψη των δραστών.

Η εξαφάνισή της συγκλόνισε την πολωνική, τη γερμανική και την ισραηλινή πολιτική σκηνή , καθώς και την ανά το κόσμο εβραϊκή διασπορά.

“Προς το παρόν αποφεύγουμε να προσδιορίσουμε το κίνητρο. Το βέβαιο είναι ότι έδρασαν για χρήματα , αλλά πρέπει να προσδιορίσουμε ακόμη εάν έδρασαν κατά παραγγελία ή για δικό τους λογαριασμό”, πρόσθεσε ο Αντρέι Ρόκιτα.

Οι κατηγορίες εναντίον των πέντε ανδρών, ηλικίας από 20 έως 39 ετών, επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 10 ετών.

“Δύο από τους φερόμενους ως δράστες συνελήφθησαν σε αυτοκίνητο στην Γκντίνια και οι τρεις άλλοι στην κατοικία τους κοντά στο Βλόκλαβεκ…

Η επιγραφή είχε κοπεί σε τρία κομμάτια επί τόπου, για να διευκολυνθεί η μεταφορά της. Την είχαν κρύψει σε ένας δάσος, κοντά στην κατοικία του ενός από τους δράστες”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Κρακοβίας.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι φερόμενοι ως δράστες “ομολόγησαν” και ότι “υπέδειξαν οι ίδιοι το σημείο όπου είχαν κρύψει την επιγραφή”.

Η ιστορική επιγραφή, κατασκευασμένη από κρατούμενους, δεν υπέστη άλλη ζημία πέραν του τεμαχισμού της και θα αποκατασταθεί στο μουσείο του Αουσβιτς “το συντομότερο δυνατόν” και πάντως, πριν από την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945, σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας της Κρακοβίας.

Ηδη από την Παρασκευή, αντίγραφο της επιγραφής έχει τοποθετηθεί επάνω από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου.

Η ναζιστική Γερμανία εξόντωσε στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα εκατομμύριο εβραίους.

Τα υπόλοιπα θύματα ήσαν μη εβραίοι Πολωνοί, Τσιγγάνοι και σοβιετικοί κρατούμενοι.