Ρωσία: Αλλη μία αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου Μπουλάβα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε σήμερα την διεξαγωγή μιας ακόμη αποτυχημένης δοκιμής εκτόξευσης διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Μπουλάβα, λόγω τεχνικών προβλημάτων, επιβεβαιώνοντας σημερινά δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου.

“Οι δύο πρώτοι όροφοι του πυραύλου λειτούργησαν κανονικά, αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα εμφανίστηκε στον τρίτο όροφο”, διευκρινίζει το υπουργείο. “Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας ελέγχου, ο κινητήρας του τρίτου ορόφου δεν λειτούργησε κανονικά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.

Οι ρωσικές εφημερίδες Kommersant και Vedomosti έγραφαν σε σημερινά δημοσιεύματά τους, που το υπουργείο είχε αρχικά αρνηθεί να σχολιάσει, ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από το πυρηνικό υποβρύχιο “Ντμίτρι Ντοσκόι” στη Λευκή Θάλασσα το πρωί της Τετάρτης και ότι υπήρχαν μαρτυρίες από τη Νορβηγία για εμφάνιση ενός άγνωστου ιπτάμενου αντικειμένου στα βόρεια της χώρας.

“Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%, αλλά είναι πολύ πιθανό να επρόκειτο για πύραυλο, βάσει της τροχιάς κίνησης”, είχε δηλώσει στην εφημερίδα ο Οντ Ερίκ, καθηγητής του νορβηγικού Ινστιτούτου Ερευνών για το Βόρειο Σέλας, πριν επιβεβαιωθεί η εκτόξευση του πυραύλου από το υπουργείο Άμυνας.

Η δοκιμή του πυραύλου τύπου Μπουλάβα, που προορίζεται για τον εξοπλισμό των πυρηνικών υποβρυχίων τετάρτης γενιάς, είναι η 13η από το 2005, ενώ οι εννέα από αυτές υπήρξαν αποτυχημένες.