Δανία: Συνεχίζονται οι εργασίες διάσκεψης της Κοπεγχάγης

 

Διαπραγματεύσεις τεχνικού χαρακτήρα άρχισαν σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ενισχυμένες από την ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) η οποία καθιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι εκπρόσωποι 193 χωρών, που έχουν συγκεντρωθεί στην Κοπεγχάγη με στόχο την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, άρχισαν σήμερα σε επιμέρους ομάδες την επεξεργασία θεμάτων όπως η αποψίλωση των δασών, η χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ή οι μηχανισμοί επαλήθευσης της τήρησης των δεσμεύσεων των χωρών.

“Κατά τη διάρκεια των επομένων τριών ή τεσσάρων ημερών θα εξασκηθούμε στο ξεκαθάρισμα του εδάφους”, δήλωσε σήμερα δυτικός διαπραγματευτής. Η ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Κοπεγχάγη.

“Αυτό θα συμβάλει στο να πείσουμε τους εκπροσώπους και τους παρατηρητές άλλων χωρών ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους”, σχολίασε ο Ντέιβιντ Ντόνιγκερ, της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) National Resources Defense Council.

Για τη Greenpeace, η απόφαση αυτή αποτελεί “σημαντικό μήνυμα” στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να αναλάβει δράση, όποια και αν είναι η απόφαση του Κονγκρέσου για τη μείωση των εκπομπών αερίων”.

 

iKypros

08/12/2009