Αξιοποιούνται κατασχεθέντα ακίνητα της μαφίας

Υποβαθμισμένη περιοχή του Παλέρμο, Σικελία

Η ΕΕ στηρίζει την ανάπτυξη της νότιας Ιταλίας χρηματοδοτώντας τη μετατροπή ακινήτων που ανήκαν στη μαφία σε εκπαιδευτικά και επιχειρηματικά κέντρα.

Πώς τιμωρείς κάποιον που ευθύνεται για πάνω από 100 δολοφονίες και πώς καταπολεμάς τη φτώχεια και την απόγνωση που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη για χρόνια βία και τρομοκρατία που ασκεί η μαφία; Εκτός από τη φυλάκιση του φημισμένου αφεντικού της μαφίας Τζοβάνι Μπρούσκα, η ιταλική αστυνομία προχώρησε και σε κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Οι καταδίκες σε ισόβια ικανοποιούν σε κάποιο βαθμό τα θύματα της μαφίας, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που ευθύνονται μεταξύ άλλων για την παντοδυναμία των εγκληματιών. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί τεράστια τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη του Μετζοτζόρνο της νότιας Ιταλίας, επειδή εμποδίζει την παραγωγικότητα και απωθεί πιθανούς επενδυτές.

Η ΕΕ βοήθησε τις ιταλικές αρχές να μετατρέψουν 50 κατασχεθέντα ακίνητα σε εκπαιδευτικά κέντρα, μονάδες αγροτουρισμού και άλλου είδους επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να δοθούν στους νέους εναλλακτικές διέξοδοι.

Τα έργα αυτά στέλνουν στους κατοίκους των περιοχών αυτών το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι δυνατό να καταπολεμηθεί η μαφία και να δημιουργηθούν επιτυχημένες επιχειρήσεις με νόμιμο τρόπο.

Στο Παλέρμο η ΕΕ συγχρηματοδότησε τη μετατροπή εκτάσεων που ανήκουν στον Τζοβάνι Μπρούσκα σε χώρους αθλοπαιδιών και σε πάρκο στη μνήμη των νεαρών θυμάτων της μαφίας, όπως ο Τζουζέπε ντι Ματέο που, αφού κρατήθηκε φυλακισμένος 2 χρόνια, στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια το πτώμα του διαλύθηκε με οξύ.

Στο Καζαλέζι (Καμπανία), ένα κέντρο νεολαίας για εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθώς και το νέο αστυνομικό τμήμα κατασκευάστηκαν σε οικόπεδα που κατασχέθηκαν από τον Τζόρτζιο Μαράνο, πρώην ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Κομόρα.

Κάθε φιάλη κρασιού που παράγεται στο οινοποιείο “Centopassi” είναι αφιερωμένη σε ένα θύμα της μαφίας. Η γη κατασχέθηκε ως περιουσία του Τζοβάνι Τζενοβέζε που φυλακίστηκε το 2007 για εκβίαση και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ΕΕ διαθέτει συνολικά 64 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το διάστημα 2007-13 για τη μετατροπή γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν κατά το παρελθόν στη μαφία. Τα τρία τέταρτα των χρημάτων αυτών θα δαπανηθούν για την ασφάλεια του αναπτυξιακού προγράμματος στις τέσσερις περιφέρειες της νότιας Ιταλίας, δηλαδή Καλαβρίας, Καμπανίας, Απουλίας και Σικελίας.

Η Ιταλία είναι η τρίτη σε μέγεθος δικαιούχος των χρηματοδοτήσεων της Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη, μετά την Πολωνία και την Ισπανία. Από το 2007 μέχρι το 2013, η Ιταλία θα λάβει 28,8 δισ. ευρώ από τα οποία τα 21,9 δισ. προέρχονται από το ΕΤΠΑ και τα 6,9 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.