Ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Ε., Ρόμπεϊ, επισκέπτεται τη Σλοβενία

Ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, επισκέπτεται σήμερα τη Σλοβενία για συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντανίλο Τουρκ και Μπορούτ Παχόρ.

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε αρχικά προγραμματίσει την επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού του Βελγίου. Μετά την εκλογή του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Ιβ Λετερνέ. Στις συνομιλίες του πρωθυπουργού της Σλοβενίας με τον κ. Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του προέδρου της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να κυριαρχήσει το μελλοντικό έργο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι κ. Βαν Ρόμπεϊ και Παχόρ θα εξετάσουν, επίσης, τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο, τις κλιματικές αλλαγές, την οικονομία και το πρόγραμμα της Στοκχόλμης που θα καθορίσει το πλαίσιο για το έργο της αστυνομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνεργασία των τελωνειακών αρχών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει ακόμη δύο από τις προτεραιότητες της Σλοβενίας, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Ο κ. Παχόρ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Σλοβενία το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέρχεται από μία σχετικά μικρή χώρα και χαρακτήρισε τον κ. Βαν Ρόμπεϊ «άνθρωπο του διαλόγου, του συμβιβασμού, τον οποίο χρειάζεται ακριβώς τώρα η Ευρώπη».