Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ιστός γεννητικού οργάνου αρσενικών κουνελιών

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο τεχνητό ιστό που αντικατέστησε πλήρως και με επιτυχία τον στυτικό ιστό στο γεννητικό όργανο αρσενικών κουνελιών.

Το επίτευγμα δημιουργεί ελπίδες ότι θα καταστεί εφικτό στο μέλλον να αποκαθίσταται πλήρως η λειτουργικότητα σε ανδρικά γεννητικά όργανα που έχουν υποστεί βλάβες λόγω τραυματισμού ή ασθένειας.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Wake Forest της Νέας Καρολίνα υπό τον καθηγητή ουρολογίας Άντονι Ατάλα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες πριν η τεχνική εφαρμοστεί σε ανθρώπους, είπαν όμως ότι οι ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές για όσους έχουν πρόβλημα στο γεννητικό όργανό τους λόγω ανωμαλίας εκ γενετής, καρκίνου του πέους, τραυματισμού ή σε ορισμένες περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας. Η αποκατάσταση της βλάβης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μέχρι σήμερα πολύ δύσκολη, λόγω της πολυπλοκότητας της δομής και λειτουργίας του ιστού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Διάφορες τεχνικές έχουν δοκιμαστεί ως τώρα, όπως η χρήση προσθετικών από σιλικόνη, όμως η επιτυχία τους ήταν περιορισμένη. Οι συγκεκριμένοι αμερικανοί ερευνητές, σε προηγούμενη έρευνά τους, είχαν πετύχει να δημιουργήσουν στο εργαστήριο μικρά τμήματα στυτικού ιστού κουνελιών που εμφάνιζαν κατά 50% λειτουργικότητα. Όμως τώρα προχώρησαν παραπέρα, δημιουργώντας πια έναν απολύτως λειτουργικό εξελιγμένο ιστό. Η όλη εργασία τούς πήρε 18 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως “σκαλωσιά” το πέος ενός κουνελιού από όπου αφαιρέθηκαν όλα τα ζωντανά κύτταρα και έμεινε μόνο ο χόνδρος. Στη συνέχεια πήραν μυικά και ενδοθηλιακά κύτταρα από τον στυτικό ιστό, τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριο και τα εμφύτευσαν στη “σκαλωσιά”. Τα μυικά κύτταρα αναδημιούργησαν το σπογγώδη ιστό και τα ενδοθηλιακά κύτταρα τα αιμοφόρα αγγεία του πέους. Το αναγεννημένο γεννητικό όργανο ήταν σε θέση να λειτουργεί περίπου σε ένα έως ενάμιση μήνα – προς μεγάλη χαρά των πειραματόζωων που προηγουμένως είχαν υποστεί την αφαίρεση του δικού τους οργάνου.

Οι μετέπειτα έλεγχοι έδειξαν ότι η πίεση του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του εργαστηριακού ιστού ήταν φυσιολογική και ότι το αίμα έρρεε ομαλά στο εσωτερικό του γεννητικού οργάνου και απομακρυνόταν ομαλά μετά τη στύση. Όταν τα αρσενικά κουνέλια με τον τεχνητό ιστό ζευγαρώθηκαν με θηλυκά, παράχθηκε σπέρμα σε οκτώ από τις 12 περιπτώσεις, ενώ τέσσερα θηλυκά κουνέλια γονιμοποιήθηκαν.

Η νέα τεχνική -που διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες- φέρνει πιο κοντά τη δημιουργία άλλων πολύπλοκων οργάνων όπως το ήπαρ, χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, γεγονός που προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς το σώμα αναγνωρίζει το εμφύτευμα ως δικό του και δεν το απορρίπτει.

ape-mpe