Ο ΠΟΥ διερευνά μεταλλάξεις του Η1Ν1

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι διερευνά το ενδεχόμενο μεταλλάξεων του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης, μετά από πληροφορίες για μεταλλάξεις από τουλάχιστον 6 χώρες.

Ο σύμβουλος του Οργανισμού για θέματα πανδημίας γρίπης, Κεΐτζι Φουκούντα, δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το κατά πόσον οι καταγγελλόμενες μεταλλάξεις δείχνουν «θεμελιώδη αλλαγή» της μοριακής δομής του ιού. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι, επεσήμανε ο κ. Φουκούντα.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διερευνά το κατά πόσο οι μεταλλάξεις που αναφέρθηκαν οδηγούν σε αλλαγές στην «κλινική εικόνα» του ιού, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες ή ελαφρότερες μορφές νέας γρίπης. Ο σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού ανέφερε ότι η Νορβηγία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι μερικές απ’ τις χώρες που έχουν αναφέρει μεταλλάξεις του ιού Η1Ν1.

Ο κ. Φουκούντα γνωστοποίησε ότι οι επιστήμονες διερευνούν επίσης ορισμένες περιπτώσεις νέας γρίπης που δεν ανταποκρίνονται σε αντι-ιικά φάρμακα.