Επικριτικές εμφανίζονται οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες στην επιλογή του βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν φαν Ρομπέι ως προέδρου της Ευρωπαικής Ενωσης και της βρετανίδας βαρώνης Κάθριν Αστον ως επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας.
“Ενας ήσυχος άνθρωπος επικεφαλής της Ευρώπης” γράφει η γαλλική εφημερίδα Παριζιέν. Η εφημερίδα διερωτάται πάντως αν ο Ρομπόι και η βαρώνη Αστον θα έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος για να προσδώσουν κύρος στα δύο αυτά αξιώματα που δημιουργηθηκαν με τη συνθήκη της Λισαβόνας.
“Για διακοσμητικό πρόεδρο ” κάνει λόγο η Λιμπερασιόν. “Στην πρώτη της πράξη,η Ευρώπη της Συνθήκης της Λισαβόνας ήταν να επιλέξει ηγετικές προσωπικότητες που δε θα ενοχλούν κανέναν” σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Χαρακτηρίζει πάντως “επιτυχία την επιλογή από τους 27 μιάς γυναίκας ως επικεφαλής της διπλωματίας ,”αν και αυτή δεν είναι η πλέον λαμπερή”.
“Ο πρόεδρος θα είναι περισσότερο ένας οργανωτής ,ένας άνθρωπος προσφοράς καλών υπηρεσιών στο Συμβούλιο ή ένας ηγέτης που θα συνομιλεί ισότιμα με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Χου Ζιντάο;” διερωτάται η Φιγκαρό.
Εντονη δυσπιστία εκφράζει και η ισπανική Ελ Μούντο. ” Δύο άγνωστοι στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή ,χωρίς καμιά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και αρχάριοι στην ΕΕ,θα αναλάβουν την εκπροσώπηση των 27 στον κόσμο” σημειώνει η ισπανική εφημερίδα. Για την επίσης ισπανική Ελ Παίς “η νέα Ευρώπη της Συνθήκης της Λισαβόνας θα διευθύνεται από δύο προσωπικότητες χωρίς λάμψη και με χαμηλό προφίλ”
Οι περισότερες γερμανικές εφημερίδες αμφιβάλουν άν ο Ρομπέι και η Αστον “ενσαρκώνουν μιά ισχυρή ευρωπαική φωνή”. «Αυτές οι δύο προσωπικότητες μπορεί να ενσαρκώνουν το πνεύμα που υποσχέθηκαν αυτοί που μας κυβερνούν ;” διερωτάτι η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ . Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου από την πλευρά της εκτιμά ότι “η Ευρωπαική Ενωση βρήκε ηγέτες χωρίς λάμψη και όραμα,αλλά και χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκφράζουν αμφιβολίες για την “ικανότητα των δύο νέων ηγετών της ΕΕ να ανταγωνιστούν την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι. Παράλληλα, ο Γκάρντιαν σημειώνει ότι η επιλογή αυτή “μηδενίζει όλες τις ελπίδες της Ευρώπης για να αναγκάσει τον κόσμο να της δώσει μια νέα προσοχή… . “Η ήπειρος, χθες το βράδυ,απομακρύνθηκε από τον πίνακα των μεγάλων,χάνοντας μια πραγματική ευκαιρία να διατηρηθεί στο παγκόσμιο επίπεδο της Ομάδας των 2 ,που κυριαρχείται από τους δίδυμους πόλους της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου”.