Νέα επιθεώρηση της ΙΑΕΑ στo Ιράν

Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένονται σήμερα στο Ιράν για μια νέα επιθεώρηση στην εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στην ορεινή περιοχή Φορντού κοντά στην ιερή πόλη Κομ, ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στον ιρανικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ). “Είναι μια επίσκεψη ρουτίνας στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ”, δήλωσε η ίδια πηγή.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Βιένη Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ δήλωσε ότι η “εγκατάσταση στο Φορντού τελεί στο εξής υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ και ότι διεξάγεται (την Πέμπτη) μια νέα επιθεώρηση”. “Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ όσον αφορά την εγκατάσταση αυτή”, δήλωσε από τη Βιένη.

Η αποκάλυψη το Σεπτέμβριο της ύπαρξης της εγκατάστασης στο Φορντού, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, προκάλεσε έντονες αμφιβολίες στις χώρες της Δύσης για τον πραγματικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η ΙΑΕΑ ζήτησε τη Δευτέρα περισσότερες διευκρινίσεις για το αντικείμενο λειτουργίας της συγκεκριμένης πυρηνικής εγκατάστασης.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ πραγματοποίησαν έλεγχο στην εγκατάσταση αυτή για πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου και είχαν δηλώσει ότι το εργοστάσιο μπορεί να δεχτεί σχεδόν 3.000 συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου, ωστόσο επί του παρόντος δε διαθέτει καμιά. Σύμφωνα με πληροφορίες των ιρανικών αρχών, η εγκατάσταση θα λειτουργήσει έως το 2011.

Η νέα επιθεώρηση διεξάγεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί ότι η χώρα του δε δέχεται τη μεταφορά στο εξωτερικό αποθεμάτων του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου, που σημαίνει απόρριψη του βασικού σημείου της προσφοράς που πρότεινε η ΙΑΕΑ στην Τεχεράνη στις 21 Οκτωβρίου. “Είμαστε έτοιμοι για τις τελικές συνομιλίες (με τις μεγάλες δυνάμεις) αλλά θέλουμε εγγύηση 100%” για την παράδοση του καυσίμου, “καθώς το Ιράν έχει λόγο να μην εμπιστεύεται τους δυτικούς”, είπε ο Σολτανιέχ, το οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

iKypros