Απόψε ο νέος πρόεδρος και ΥΠΕΞ της ΕΕ

Toν νέο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης επιλέγουν απόψε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες .

Το έργο των 27 θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στα παρασκήνια δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάποια συμφωνία. “Εχουμε περισσότερα ονόματα από τις διαθέσιμες θέσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Τα αξιώματα του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας θεσμοθετήθηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με στόχο να αποκτήσει η Ευρωπαική Ενωση “μία φωνή” στην διεθνή σκηνή.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρρμαν φαν Ραμπόι παραμένει το φαβορί για την προεδρία της ΕΕ. Υποψήφιοι είναι επίσης ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρωθυπουργός του Λυξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον οποίο στηρίζει με νύχια και με δόντια το Λονδίνο. Τελευταία παίζει κιαι το όνομα της πρώην προέδρου της Λετονίας Βάιρα Βάικ Φραιμπέργκα, 71 ετών.

Η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, ο οποίος θα είναι επίσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που εθεωρείτο φαβορί, αποσύρθηκε από την κούρσα, αλλά το όνομά του συνεχίζει να κυκλοφορεί. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ` Αλέμα υποστηρίζεται από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, που διεκδικούν τη θέση, αλλά δεν τον θέλουν ορισμένες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ,γιατί είχε διατελέσει ηγέτης των ιταλών κομμουνιστών. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς, ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο σκοπεύει να προωθήσει την υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Οι πρώτες αντιπροσωπείες αναμένονται στη βελγική πρωτεύουσα γύρω στο 18.00 (ώρα Κύπρου) και μισή ώρα αργότερα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο ηγέτες έχουν σίγουρα συζητήσει τις υποψηφιότητες καθώς Παρίσι και Βερολίνο προτίθενται να υποδείξουν ένα κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε μια συμφωνία το βράδυ,” τόνισε η Μέρκελ.

Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα μετάσχουν σε δείπνο εργασίας στις 19.00 (ώρα Κύπρου), το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες ή και για… πολύ περισσότερο αν δεν υπάρξει συναίνεση στα πρόσωπα. “Θα έχουμε τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης, την Πέμπτη το βράδυ; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Αυτό μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγες ώρες, αλλά μπορεί να κρατήσει και όλη τη νύχτα”, προειδοποίησε ο σουηδός πρωθυπουργός.

iKypros