Το εμβόλιο είναι το όπλο μας, δήλωσε η υπουργός Υγείας

Αθήνα: Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης Νοσημάτων από την προσέλευση και τον εμβολιασμό νοσηλευτών και γιατρών που ξεκίνησε σήμερα στη χώρα μας.

Όπως εκτιμούν έχουν καμφθεί σε μεγάλο βαθμό οι όποιες αντιρρήσεις που αφορούσαν κυρίως στην ασφάλεια του εμβολίου, υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μετά την ενημέρωσή τους και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα.

Το πρωί το εμβόλιο έκανε στον «Ευαγγελισμό» η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δήλωσε ότι εμβολιάστηκε για να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια και εξήγησε ότι το όπλο μας κατά της νέας γρίπης είναι το εμβόλιο.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή πολιτικής στα σχολεία, η υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει νέος σχεδιασμός, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν την επιδημιολογία του φαινομένου. Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν χρειαστούν.

Από την πλευρά της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία σε συνέντευξη Τύπου τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Εταιρίας Κ.Γουργουλιάνης, αφού εξήγησε ότι ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του αλλά οι επίσημοι φορείς ενημερώνουν για το εμβόλιο.

«Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν, αλλά η σύσταση είναι σαφής προς τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ότι είναι επιβεβλημένο να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης» εξήγησε.

Αλλοι εκπρόσωποι της Πνευμονολογικής Εταιρίας τόνισαν ότι είναι κακή ιατρική πρακτική να συμβουλεύσεις κάποιον με χρόνιο πνευμονολογικό πρόβλημα να μην κάνει το εμβόλιο, όπως επίσης είναι αντίστοιχα κακή πρακτική να μην τον συμβουλεύσεις να το κάνει.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία συνέστησε σε όλους τους καπνιστές άνω των 40 ετών να κάνουν μία σπιρομέτρηση, καθώς πολλοί από αυτούς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κάτι που θα πρέπει να διαγνωστεί και εν όψει της νέας γρίπης, καθώς αυτό και μόνο τους κάνει περισσότερο ευάλωτους απέναντι στη νόσο.

Newsroom ΔΟΛ