Η πτώση του Τείχους: η Ευρώπη θυμάται

Η Ευρώπη γιορτάζει τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Στις 9 Νοεμβρίου θα συμπληρωθούν 20 χρόνια αφότου οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας υπό την πίεση των γεγονότων ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες τους μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ του κομμουνιστικού Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου.

Το 1989, η είδηση αυτή έγινε αρχικά δεκτή με δυσπιστία που γρήγορα όμως εξελίχτηκε σε πανηγυρισμούς στους δρόμους, σε τεράστιες ουρές όσων ήθελαν να περάσουν στην “άλλη πλευρά” και σε ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές επανένωσης φίλων και συγγενών. Η ημέρα αυτή σηματοδότησε την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις  σε όλη την Ευρώπη θα είναι αφιερωμένες στο γεγονός αυτό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προβάλλονται σε κεντρικά κτήρια εικονικές αφίσες από το 1989, ενώ το γραφείο της ΕΕ στο Δουβλίνο θα φιλοξενήσει σχετική έκθεση.

Το Τείχος του Βερολίνου χώρισε το 1961 την πόλη σε Ανατολικό και Δυτικό τμήμα.

Τα πρώτα σημάδια της αλλαγής φάνηκαν το 1998 όταν, μετά από κύμα απεργιών στην Πολωνία, η κυβέρνηση συμφώνησε να αρχίσει διάλογο με το συνδικάτο “Αλληλεγγύη”. Η διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος εξαπλώθηκε σύντομα και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη.

Η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορά της με την Αυστρία τον Μάιο 1989, δημιουργώντας έτσι το πρώτο ρήγμα στο σιδηρούν παραπέτασμα. Τον Αύγουστο, δύο εκατομμύρια άτομα στις τρεις βαλτικές χώρες, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία, δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 600 χλμ μεταξύ των πρωτευουσών των χωρών τους διαδηλώνοντας έτσι την επιθυμία τους για ανεξαρτησία.

Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε και επίσημα η επανένωση της Γερμανίας και το έδαφος της πρώην Αντολικής Γερμανίας ενσωματώθηκε στην ΕΕ. Με την κατάρρευση και των υπόλοιπων κομμουνιστικών καθεστώτων και την αντικατάστασή τους από ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις εκπονήθηκαν και τα πρώτα σχέδια ενίσχυσης των κρατών αυτών ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ, δηλαδή, την ύπαρξη σταθερών δημοκρατικών θεσμών και κράτους δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη λειτουργία οικονομίας της αγοράς.

Από τότε, 10 πρώην κομμουνιστικές χώρες εκπλήρωσαν τα κριτήρια αυτά και προσχώρησαν στην Ένωση: η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία το 2004, και η Ρουμανία και η Βουλγαρία το 2007.

Οι πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν, εργάζονται και σπουδάζουν πλέον ελεύθερα οπουδήποτε στις 27 χώρες μέλη, οι επιχειρήσεις επωφελούνται από μια όλο και περισσότερο ενοποιημένη αγορά και, πρόσφατα, η Σλοβακία και η Σλοβενία κάλυψαν τα κριτήρια προσχώρησής τους στο ενιαίο νόμισμα της ΕΕ, το ευρώ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν στην επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ευρώπη, κάτι που η ΕΕ προσπίζει με όλες της τις δυνάμεις.