Στους δρόμους οι Γάλλοι

Σοβαρά προβλήματα στις εναέριες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες αντιμετωπίζει η Γαλλία, καθώς η Πέμπτη είναι ημέρα απεργιών και πανεθνικής κινητοποίησης με τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν αύξηση των μισθών, αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Η κυβέρνηση «πρέπει να δεχτεί την επανέναρξη του διαλόγου με τα συνδικάτα με βάση τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που διατυπώσαμε στην αρχή της χρονιάς», που κάνουν λόγο για «επενδύσεις, προστασία των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και προάσπιση των κεκτημένων στον δημόσιο τομέα» τόνισε ο Μπερνάρ Τιμπό, γενικός γραμματέας του CGT, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Γαλλίας.

Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα σε όλη τη χώρα εξαιτίας της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας.

Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους η απεργία άρχισε από το βράδυ, με αποτέλεσμα να διακοπούν όλα τα δρομολόγια, ιδιαίτερα στην περιοχή του Παρισιού. Η εταιρεία SNCF ανακοίνωσε πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί περίπου το 60% των δρομολογίων του TGV και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα δρομολόγια προς Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Η πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Τρίτης, το 78% θεωρεί δικαιολογημένη την απεργία.

Στη Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία, 40.000 ως 50.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ στη Χάβρη 35.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους.

Ωστόσο, η αστυνομία υπολογίζει τους διαδηλωτές στη Χάβρη σε 10.000.

Μεγάλη προσέλευση εξάλλου, είχαν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έκοψαν κατά 10.000 μεγαβάτ την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CGT.

Τα συνδικάτα παρουσίασαν ένα μακρύ κατάλογο με αιτήματα, στα οποία περιλαμβάνεται ενίσχυση των χαμηλόμισθων, περισσότερα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας, φορολογικές αυξήσεις για τους ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα και διακοπή της σχεδιαζόμενης περικοπής θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

ΠΗΓΗ: http://www.sofokleous10.gr