Διχάζει το θέμα του εμβολίου

Την πληρέστερη εικόνα της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται η νέα γρίπη, δίνουν τα αποτελέσματα έρευνας των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι και 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, με 20.000 κρούσματα να έχουν νοσηλευτεί. Το αμερικανικό σχέδιο για την καταπολέμηση της νέας γρίπης βασίζεται στον ευρύτατο εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, την ίδια ώρα που η Ελβετία ανακοίνωσε πως έθεσε περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου Pandemrix κατά της νέας γρίπης, της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, στις εγκύους, τα παιδιά κάτω των 18 ετών και ηλικιωμένους.

Ελβετία: Περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου σε εγκύους, παιδιά και ηλικιωμένους

Η αβεβαιότητα αφορά το στοιχείο AS03 που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του εμβολίου της βρετανικής GlaxoSmithKline.

“Τα στοιχεία που διαθέτουμε αφορούν γενικά τους ενήλικες, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις εγκύους και αυτά που σχετίζονται με τα παιδιά είναι ανεπαρκή”, τονίζεται σε ανακοίνωση της Swissmedic, της αρμόδιας ελβετικής αρχής για την κυκλοφορία των φαρμάκων.

Συνεπώς, “η Swissmedic δεν δίνει ακόμα την άδεια για τη χορήγηση του Pandemrix σε εγκύους, παιδιά μικρότερα των 18 ετών και σε άτομα άνω των 60 ετών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

www.ert.gr