ΗΠΑ: Σχέδιο ευρύτατου εμβολιασμού

Με τη χρήση ηλεκτρονικών μαθηματικών τύπων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι έως και 5,7 εκατομμύρια κρούσματα νέας γρίπης εκδηλώθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, εκ των οποίων τα 9.000 με 20.000 κατέληξαν στα νοσοκομεία. Περίπου το 6% όσων νοσηλεύτηκαν, δηλαδή περίπου 1300 άνθρωποι, πέθαναν. Η έρευνα εξέτασε τα στοιχεία μέχρι τις 23 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί αυτοί έχουν ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ.

Το αμερικανικό σχέδιο για την καταπολέμηση της νέας γρίπης βασίζεται στον ευρύτατο εμβολιασμό, κάτι που εμποδίζεται από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου.

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, υποστηρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάζονται κατά της γρίπης προστατεύουν μέσω του εμβολιασμού και το μωρό τους, που έχει λιγότερες πιθανότητες να γεννηθεί πρόωρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερο και υγιέστερο από άλλα μωρά. Άλλωστε τα μωρά κάτω των 6 μηνών είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν.

Ξεχωριστή μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, τις λεγόμενες στατίνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη.

www.ert.gr