Προσδοκίες και ανησυχίες

444


Μόλις ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας θα συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να ορισθούν οι προσωπικότητες που θα αναλάβουν τα νέα αξιώματα που προβλέπονται, ανάμεσά τους και εκείνο του προέδρου της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η σουηδική προεδρία (…) μας δήλωσε ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις την επαύριον της υπογραφής από τον Τσέχο πρόεδρο και θα συγκαλέσει έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να γίνουν οι διορισμοί», είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος από τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και ότι δεν θα εγείρει άλλες απαιτήσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Φίσερ διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι «είναι βέβαιο πως ο Τσέχος πρόεδρος θα υπογράψει» μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη την Πέμπτη στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής, πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα το πράξει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σας πληροφορώ ότι ο Τσέχος πρόεδρος θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 3 ως τις 8, αλλά έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα υπογράψει πριν ανέβει τη σκάλα του αεροπλάνου», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχθηκαν τους όρους που είχε θέσει ο Βάτσλαβ Κλάους, για να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ξεπερνώντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο στην οριστική κύρωσή της.

Παράλληλα, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο για την προεδρία της ΕΕ μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο όταν έλθει η ώρα», είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος είναι αυτός ο υποψήφιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν διαφαίνεται καμία οριστική τάση», ενώ οι πιθανότητες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να καταλάβει το αξίωμα του προέδρου της ΕΕ μοιάζουν ολοένα και πιο ισχνές, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να αναλάβει τη θέση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόσθεσε πως η συνθήκη της Λισαβόνας θα τεθεί σε ισχύ «χωρίς αμφιβολία» την 1η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, επανέλαβε σήμερα ότι δεν είναι υποψήφιος για το αξίωμα, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο «να γίνει» κάποτε.

www.in.gr